Over ARC

De naam ARC staat voor Accueil, Rencontre, Communauté.

Accueil - Ontvangst

ARC-gidsen heten bezoekers van de kathedralen welkom. Toeristen krijgen een warm ontvangst, praktische informatie en kunnen een gratis rondleiding volgen.

ARC-gidsen worden op hun beurt welkom geheten door de plaatselijke gemeenschap, die hen voorbereidt op het geven van een rondleiding in de kerk en wegwijs maakt in de stad. Als gids hoef je niet per se kennis te hebben in van de plaatstelijke (kunst)geschiedenis en religie. In de loop naar je ARC-project wordt je voorbereid door een workshopdag en een opleiding ter plekke door de plaatselijke gemeenschap. Zo leer je als gids veel wetenswaardigheden over het kerkgebouw, en krijg je soms de kans om in ruimten te komen die voor toeristen gesloten blijven. Het gebeurt ook vaak dat de plaatselijke gemeenschap de groep ’s avonds uitnodigt of meeneemt naar een bezienswaardigheid in de stad of regio.

Rencontre - Ontmoeting

De doelstelling van de rondleidingen is uiteindelijk het bevorderen van een ontmoeting tussen mensen en het kerkgebouw, en tussen mensen onderling. Toeristen krijgen een rondleiding in hun eigen taal, waarin ze kennis maken met de betekenis van het gebouw in historisch, theologisch en kunstzinnig opzicht: de stenen gaan spreken. Vaak komen bij een rondleiding ook gesprekken los tussen de toeristen onderling.

Ook vindt er een ontmoeting plaats tussen de ARC gidsen in het internationale team, waarin de voertaal meestal Engels is. De gidsen leren elkaar en hun culturele gewoonten kennen en vaak ontstaan hier mooie vriendschappen!

Communauté - Gemeenschap

Deelnemers leven gedurende drie of meer weken samen met leeftijdgenoten (18-30 jaar). Het gemeenschapsleven is minstens zo belangrijk als het gidsen zelf. De gidsen worden doorgaans in een huis in de buurt van de kerk ondergebracht, waar zij ook samen koken en eten. In sommige projecten wordt het middagmaal in een kantine gebruikt, zodat ze niet zelf hoeven koken en afwassen.

Dagelijks bereidt een groepslid of persoon die in de kerk werkt een bezinningsmoment voor, waarin ruimte is voor bijv. het lezen van een bijbelpassage, gebed, een discussie over een thema of het maken van muziek.

Daarnaast wordt vrije tijd ook vaak samen doorgebracht, zoals winkelen, het bezoeken van musea of concerten, een drankje in een café, kerkbezoek, relaxen of een avondwandeling. Vaak sluiten mensen van de plaatselijke gemeenschap zich hier ook bij aan.