FAQ

In welke steden kan ik gidsen? Vorig jaar (kan dit jaar anders zijn!) werden Nederlandstalige gidsen gevraagd in Delft, Hasselt, Oxford, Bordeaux, Beziers, Nevers, Parijs, Pontingy, Florence, Erfurt, Speyer, Münster en Luxemburg.

Wanneer vinden de projecten plaats? Een project duurt meestal 3 à 4 weken en overlapt vaak het laatste deel van juli en het eerste deel van augustus. De exacte data zijn pas bekend na de internationale ARC-vergadering begin april. 

Kan ik een project kiezen? Als je je aanmeldt kun je wel een voorkeur opgeven, maar omdat er vaak projecten zijn die meer in trek zijn dan andere kunnen we niet garanderen dat je ook daadwerkelijk het project van je voorkeur krijgt. Uiteraard houden we bij de verdeling rekening met beschikbaarheid en talenkennis. 

Kan ik mij ook samen met een vriend(in) inschrijven voor een project? Naar de meeste projecten wordt er maar één Nederlandstalige gids gestuurd (zo ook met de andere talen), omdat er vaak niet meer werk is (d.w.z. Nederlandstalige toeristen zijn). Maar dit maakt het ook interessant en leuk: je maakt Europese vrienden, vaak nog voor een hele lange tijd daarna!

Wat zijn de gidstijden? Bij de meeste projecten heb je twee dagen in de week vrij om bijv. samen met de groep uitstapjes te maken. Werktijden hangen geheel af van het project, maar vaak gids je enkele uren in de ochtend, waarna een lunch (+ soms rust) volgt en vervolgens een tweede shift in de middag tot 17/18.00 uur.

Wat kost het? Je werkt als vrijwilliger, maar als dank daarvoor betaalt de ontvangende kerk het verblijf van de groep. De reis (+ verzekering) zul je zelf wel moeten regelen en betalen en natuurlijk bepaal je zelf de kosten voor souvenirs, terrasjes etc. Overige kosten (ca. 25 euro) zijn voor de voorbereiding in Nederland/Vlaanderen, mocht je daadwerkelijk op project gaan.

Hoeveel moet ik weten van (kunst)geschiedenis? Vóór de deelnemers zelf rondleidingen geven, worden ze ter plekke in enkele dagen opgeleid door plaatselijke verantwoordelijken. Voorkennis over de kerk in kwestie is dan ook niet nodig. Belangstelling voor (kunst)geschiedenis is natuurlijk wel handig!

Moet je gelovig zijn om ARC gids te worden? Bekendheid met het christelijk geloof is belangrijk voor het kunnen overbrengen van de betekenis van het kerkgebouw. Dit betekent niet dat deelnemers lid moeten zijn van een kerkgenootschap. We vragen wel een open houding ten opzichte van geloof en bezinning. Vanzelfsprekend wordt verwacht dat men ten opzichte van de kerk en de gemeenschap een respectvolle houding toont.

Hoe oud moet je zijn voor een ARC project? Deelnemers aan een ARC project zijn tussen 18 en 30 jaar oud.